Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği (GUSAD),Anadolu Un Sanayicileri Derneği(AUSD) ,Dicle Un Sanayicileri Derneği (DUNSAD) işbirliği ile Kıbrıs’ta 2019/2020 Hasat Yılı ve Hasat Sonrası Öngörüleri Toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan GUSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Çakmak, “Gaziantep’te harmanı göremedik. Biz ekmeği ucuza satmak istiyoruz, makarna sektörü yerli buğdayı satın alınca bunu sağlayamıyoruz “dedi.
Hasat Yılı ve Hasat Sonrası Öngörüleri Toplantısı; Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği (GUSAD),Anadolu Un Sanayicileri Derneği(AUSD) ,Dicle Un Sanayicileri Derneği (DUNSAD) işbirliği ile Kıbrıs’ta düzenlendi. Toplantıya; Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Orhan Ercan, Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği (GUSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Çakmak, GUSAD Onursal Başkanı Erhan Özmen, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, Kasım ayı sonuna kadar geçerli satış fiyatlarını açıkladı. Güldal, ekmeklik buğdayın sert yerli ve 12.5 protein ithal halinin tonunun bin 450 TL’ye, 13.5 protein halinin tonunun bin 475 TL, Arpanın tonunun ise bin 225 TL’ye satışa sunulacağını belirtti.
AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ
Hasat Yılı ve Hasat Sonrası Öngörüleri Toplantısında konuşan GUSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Çakmak, derneğe ilişkin genel bilgiler vererek,” Derneğimiz 9 ilden teşekkül edilmekte. 9 ilimizde 112 üyemiz mevcut. Burada dar bir çerçevede bakanlıklarımızın destekleriyle bugün bu aşamadayız. Bölgemizde bu sene 2018 hasat yılında aşırı yağışların verdiği zararlar ve daha sonra da rekolte eksikleri ile karşı karşıya kaldık. Yaklaşık yüzde 30-40 civarında hasat kaybımız oldu. Taşıma su ile değirmen dönmez atasözü Gaziantep için söylenmiş gibidir. Şanlıurfa, Mardin’de durumlar daha iyi ama maalesef Gaziantep’te üretilen ürün sadece bir fabrikaya dahi yetemeyecek tonajda. Bölgemizin genellikle Çukurova’da hasatın başlaması ile birlikte, Amik Ovası, İslâhiye tarafında, sektör temsilcilerinin talebi artmakta ve biz harmanı göremiyoruz. Biz devletimizin verdiği imkanlarla, desteklerle ve uygulamalarla ayakta kalmaya çalışıyoruz” dedi.
GAZİANTEP 2.SIRADA
Buğday rekoltesine ve kalitesine değinen Başkan Çakmak, bölgenin ihracat rakamlarına ilişkin, “İhracat ağırlıklı çalışan bölgemiz, Türkiye un ihracatında ilk 9 ayda 2 Milyon 390 bin ton ihracatımız söz konusu. Geçen yıla oranla biraz daha gerideyiz. Yılsonuna kadar bu rakamın yüzde 5’i oranında ihracat gerçekleşeceğini öngörüyoruz. İhracat gerçekleştirilen ilk 6 ülkeye baktığımızda Irak, Yemen, Suriye, Angola, Bali ve Somali. Geçen sene 3 Milyon 336 bin ton ihracat yapan ülkemizin bu yılı 3 Milyon 200 bin ton civarı oranla yılı kapatacağını öngörüyoruz. Bölgemizin ihracat rakamlarına baktığımızda ise, Mardin yüzde 72 ile ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada yüzde 24 ile Gaziantep, üçüncü sırada yüzde 2.1 ile Diyarbakır yer alıyor. Bölgemizdeki ihracat değerleri, Türkiye un ihracatındaki payımız yüzde 49 civarında seyrediyor. Buradan çıkardığımız sonuç; limanlarımız olmasaydı fabrikaları bu şehirlerden taşımamız gerekirdi. Buna rağmen gerek bölgemizdeki üyelerimiz, gerek diğer üyelerimizin çalışmaları takdire şayandır” açıklamalarında bulundu.
KALİTELİ UN İHRACATININ ÖNÜNÜ AÇMAK İSTİYORUZ
İhracat Genel Müdürlüğü ile toplantı planladıklarını belirten Başkan Çakmak, “Güneydoğu Gaziantep bölgesi olarak yerli buğdayın 10.00 rejimin Türkiye’deki tüm ürünlerle kapatılmasının ihracat yapmak isteyenlerin ve bu doğrultuda sıkıntı çekenlerin uygulanan rejimle ithalat yapma şansları vardır. Un sektörünü zorda bırakmamak adına bu uygulamaya hemen geçilmesi gümrüklerde randımanlarla ilgili sıkıntı yaşamamak adına ihracat genel müdürlüğümüzle en kısa zamanda toplantı düzenleyip yapılan kaliteli un ihracatının önünü açmak ve sektörü rahatlatmak adına bir çalışmamız olacak” dedi.
DEVLET BÜYÜKLERİMİZİN EMRİNDEYİZ
Geçen yıl Ağustos ayında yaşanan döviz hareketlenmelerinde sektörün büyük yara aldığına dikkat çeken Başkan Çakmak, “Arkamızda şükür ki devletimiz var. Gerek Toprak Mahsulleri Ofisi, Tarım Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle döviz hareketlerinden daha fazla etkilenmeden yolumuzu gördük. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürümüz, ithal malda, ihracatta son derece adaletli dağıtım ve son derece başarılı uygulama ile sene sonuna ulaşmamızı sağladı. Türkiye genelinde hasatın kalitesi ile ilgili sorunlarımız mevcut. Bazı bölgelerimizde rekoltede yüzde 40-50 civarında düşüş yaşandı. Buna rağmen önümüzdeki günlerde Toprak Mahsulleri Ofisimizin ve müdürümüzün yaptığı başarılı çalışmalardan, hasat devam ederken 500 bin ton ithalat yaparak sektörün arkasında olacağını bize göstermiştir. Bizler yasalar çerçevesinde, elimizden geldiği oranda devlet büyüklerimizin emrindeyiz” diye ekledi.
EKMEĞİ UCUZA SATMAK İSTİYORUZ
İhracat Genel Müdürlüğü’nün taleplerine her zaman kulak kesildiğini vurgulayan Başkan Çakmak, “Makarna sektörü bizim candamarımız. Yalnız makarna sektöründe adalet istiyoruz. Bizim son 2 yıldır deyim yerindeyse canımızı okudular. Makarna sektörü ağırlıklı beyaz buğday, kırmızı buğday, yerli malı alıp yurtdışına göndermekte. Belge almadan ihracat yapanlar yerli buğdayımızı bitiriyor. Geçen yıl yapılan toplantıda da bu sıkıntıyı dile getirmiştik. Bunun önüne geçilmesini istiyoruz. Biz makarna sektörüne karşı değiliz, ithalatını yapsın. Ama yerli buğdayı satın alıp da yurtdışına gönderirse, bu sektörde yara açar. Bununla ilgili çalışma bir an önce yapılmalı. Un sektörü can çekişiyor, böyle bir sıkıntı da yaşanırsa daha kötü günler görürüz. Harmanı Gaziantep’te göremedik. Biz ekmeği ucuza satmak istiyoruz, makarna sektörü yerli buğdayı satın alınca bunu sağlayamıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Hasat Yılı ve Hasat Sonrası Öngörüleri Toplantısı sunumlar eşliğinde devam etti. Toplantının sonunda konuşmacılara ve katılımcılara plaket takdim edildi.